Der Fluyten Lust-Hof – marathon beiaard

Donderdag 14 oktober 2021 | 17:30-21:00 uur | Sint-Janstoren | ‘s-Hertogenbosch

Als opmaat naar het festival klimmen op donderdagavond 14 oktober vier leerlingen van de Nederlandse Beiaardschool Centraal in de Bossche Sint-Janstoren voor een ware uitputtingsslag: de Jacob van Eyck Marathon voor beiaard. Centraal staat de muziek van Jacob van Eyck zelf: Der Fuyten Lust-hof in een bewerking voor beiaard. Maar daarnaast spelen ze ook improvisaties en bewerkingen hierop van andere componisten, en werk van Van Eyck’s tijdgenoten. De marathon wordt in zijn geheel gestreamd via Facebook Live.


Akiko Nambu: Ik heb van kinds af aan koto gespeeld. Behalve dit grote Japanse snaarinstrument kwam ook de piano aan bod. Van 2016 tot 2018 heb ik lessen gevolgd op Kalyon (een soort cither) in Japan en van 2017 tot 2018 muziek gestudeerd aan de muziekafdeling van de Osaka University of Arts. Ik ben nu een 4e jaars student aan het Utrechts Conservatorium.


Hans van Heemst M.A. (1978) begon zijn muzikale carrière als amateurorganist. Op verschillende concoursen won hij prijzen. Hij is kerkorganist van diverse Hervormde gemeentes en is lange tijd begeleider geweest van een gemengd koor. In het dagelijks leven is Van Heemst docent Frans. Daarnaast is hij in 2017 begonnen aan de bachelorstudie Beiaard aan de beiaardschool te Amersfoort en het Utrechts conservatorium (HKU). Hij speelt regelmatig op diverse carillons, waaronder in 2018 in Heusden tijdens de eerste editie van het Jacob van Eyck Festival.


Sander van den Houten is organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag en daarmee vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel. Tevens is hij titulair-organist van de Burgwalkerk en van Broederkerk te Kampen.
Al vroeg begon hij met piano- en orgelstudie en won de 1e prijs bij het Buxtehudeconcours te Zierikzee.
In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ-conservatorium van Zwolle.
Sinds medio 2021 studeert Sander aan de Beiaardschool in Amersfoort en ontdekt nieuw repertoire op oude melodieën voor dit instrument.


Na zijn orgelexamen in 1985, verschoof de focus bij Jeroen Heijungs naar het klavecimbel. Jaren later groeide de belangstelling voor het klavichord. Van dit zeer kleine toets instrument maakt hij nu de reuze sprong naar het grote carillon. Nieuwsgierigheid naar de oude muziek voor dit grote instrument bracht hem tot de volgende speellijst. Bij de marathon maakt hij hieruit een keuze.


 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.