Locaties
Locaties

Sint-Janstoren, ’s-Hertogenbosch
De Sint-Janskathedraal is zonder twijfel het meest indrukwekkende gebouw van ’s-Hertogenbosch. Deze parel van de Brabantse gotiek is rijkelijk versierd met beeldhouwwerk aan de buitenzijde. Uniek in Nederland is de dubbele rij luchtbogen en 96 bijzondere beelden. In de 73 meter hoge toren bevinden zich zowel luidklokken als een beiaard.
Torenstraat 18, ’s-Hertogenbosch

Stadhuistoren, ‘s- Hertogenbosch
Het oorspronkelijke stadhuis stamt uit de tweede helft van de 14e eeuw, maar kreeg zijn huidige classicistische uitstraling na een grondige verbouwing in de late 17e eeuw. In het torentje hangt sinds 1657 een klokkenspel van de gebroeders Hemony. De klokken zijn in 1951 uitgebreid door de firma Eijsbouts tot een bereik van drie octaven.
Markt 1, ’s-Hertogenbosch

Stadhuistoren, Heusden
In het hart van Heusden staat het voormalige stadhuis, gebouwd in 1956 in de stijl van de Bossche School. Het fungeert nu als bezoekerscentrum met o.a. het streekarchief Langstraat Heusden Altena en het Toeristisch Informatiepunt. Het carillon bestaat uit 48 klokken en heeft vier octaven, vervaardigd door Petit & Fritsen en Eijsbouts.
Pelsestraat 17, Heusden

Sint Lambertuskerk, Drunen
Hoewel de parochie zijn oorsprong vindt in de 13e eeuw, dateert het huidige kerkgebouw uit 1954. Aanvankelijk was er geen toren gepland, maar dankzij een schenking van de firma Lips kwam deze er toch. Het carillon telt 47 klokken, waarvan de zwaarste maar liefst 861 kg weegt. Drie klokken worden ook gebruikt als luidklok.
Raadhuisplein 2, Drunen

Kringhuis, ’s-Hertogenbosch
Sinds mei 2011 is het monumentale pand aan de Parade 12 in gebruik als onderkomen van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Na de aankoop in 2010 volgde een grondige restauratie onder leiding van architect Jeroen Dingemans. Het gebouw, oorspronkelijk een woonhuis met wortels in de 14e eeuw, heeft nu ook een publieksbalie, winkel, vergaderruimtes en startpunt voor stadswandelingen. Het huidige herenhuis dateert uit 1858.
Parade 12 ‘s-Hertogenbosch

Grote kerk, ’s-Hertogenbosch
Tussen 1818 en 1821 werd deze kerk gebouwd naar ontwerp van Jan de Greef, stadsarchitect van Amsterdam. De kerk werd ingewijd op 6 januari 1822 en is sinds 1970 een rijksmonument.
Kerkstraat 20 ’s-Hertogenbosch

Plebanie van Sint-Jan, ’s-Hertogenbosch
Na het herstel van het bisdom in de 19e eeuw werd in 1854 deze nieuwe pastorie gebouwd op de hoek van de Parade en Choorstraat, ontworpen door architect Bolsius. De stijl bevat kenmerken van de Engelse late gotiek, ook wel Tudorstijl genoemd. Opvallend zijn de 19e-eeuwse Oegstgeester dakpannen op het dak.
Choorstraat 1 ’s-Hertogenbosch