Van Eyck lezingen

Tijdens het festival laten we twee deskundigen aan het woord over Johan van Eyck: musicoloog dr. Thiemo Wind over zijn ontwikkeling en invloed als musicus en historicus dr. Hildo van Engen specifiek over Van Eycks periodes in Heusden.


dr. Thiemo Wind | Jacob van Eyck, Heusden, Utrecht en de wereld
zaterdag 27 oktober | 16:00-17:00 uur* | Stadhuiszaal, Pelsestraat 17 | toegang GRATIS | geen reservering

Thiemo Wind, musicoloog en muziekjournalist, geldt als ’s werelds grootste expert op het gebied van Jacob van Eyck en diens composities uit Der Fluyten Lust-hof. Hij verzorgde de eerste en enige complete moderne editie van dit repertoire (New Vellekoop Edition). In 2006 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift Jacob van Eyck en de anderen – Nederlands solorepertoire voor blokfluit in de Gouden Eeuw. De Engelstalige handelseditie is verschenen bij de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis en heeft wereldwijd positieve aandacht gekregen. Lezingen en meestercursussen op het gebied van Van Eyck gaf hij onder meer aan de conservatoria van Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Bremen, Salzburg (Mozarteum) en Krakau. Als ‘Eyckoloog’ verleende hij medewerking aan diverse radio- en televisieprogramma’s van de Nederlandse publieke omroep, Radio Nederland Wereldomroep (RNW), de Noorse radio (NRK), de Bayerische Rundfunk (BR), Deutschlandfunk en de Japanse omroep NHK.

Gelijktijdig met zijn studie muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht studeerde Thiemo Wind hobo aan het Utrechts Conservatorium en blokfluit aan het Hilversums Conservatorium. Hij was geruime tijd musicologisch adviseur van Frans Brüggen en het Orkest van de Achttiende Eeuw. Van 1995 tot 2016 was hij muziekredacteur van dagblad De Telegraaf. Wetenschappelijke artikelen van zijn hand verschenen in gezaghebbende musicologische tijdschriften. Ook werkte hij mee aan de jongste editie van The New Grove Dictionary of Music and Musicians.

In de lezing zal Thiemo Wind vertellen over Van Eycks muzikale leven, ontwikkeling en mondiale invloed. Als samensteller van het concert Ode aan Jacob van Eyck, zal hij tevens een toelichting geven op het programma.

* We streven ernaar de lezing tot uiterlijk 16:45 uur te laten duren, zodat er tijd is om daarna het blokfluitrecital van Jasperina Verheij in De Republiek bij te wonen.


dr. Hildo van Engen | de Heusdense jaren van Jacob van Eyck
zondag 28 oktober | 13:00-14:00 uur | Stadhuiszaal, Pelsestraat 17 | toegang GRATIS | geen reservering

Hildo van Engen (1972) studeerde Middeleeuwse Geschiedenis en Archiefwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Aan de Vrije Universiteit promoveerde hij op een studie naar laatmiddeleeuwse kloosters in het middeleeuwse bisdom Utrecht. Sinds 2006 is hij als directeur verbonden aan het Streekarchief Langstraat Heusden Altena, waar Jacob van Eyck zijn pad herhaaldelijk heeft gekruist. 

Van Engen heeft zich in de aanloop naar het festival verder verdiept in de eerste levenshelft van Van Eyck. Hoewel er over die periode nog altijd weinig bekend is, heeft hij toch een aantal verrassende ontdekkingen gedaan die hij tijdens de lezing graag met u wil delen.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten