Carrousel op 4 beiaarden

Introtekst


Sint-Janstoren, ‘s- Hertogenbosch

[tekst]


Stadhuistoren, ‘s-Hertogenbosch

[tekst]


Stadhuistoren Heusden

Het Heusdense stadhuiscarillon is helaas niet meer het instrument waar Jacob van Eyck zijn stempel op drukte. Na de noodlottige stadhuisramp in 1944 werd het schitterende laatgotische stadhuis uit 1587 volledig verwoest en kwamen 134 Heusdenaren om het leven. Na de oorlog werd op dezelfde plaats een nieuw stadhuis gebouwd. In twee fasen werd dit voorzien van een nieuw en zeer compleet carillon. De vestingstad Heusden is trots op dit fraaie en helder klinkende klokkenspel, dat uiteraard een prominente plaats inneemt in het Jacob van Eyck Festival.


Sint-Lambertustoren, Drunen

[tekst]

Jong talent: Hans van Heemst
zaterdag 27 oktober | 10:00-10:45 uur | Stadhuistoren

Hans van Heemst M.A. (1978) begon zijn muzikale carrière als amateurorganist. Op verschillende concoursen won hij prijzen. Hij is kerkorganist van diverse Hervormde gemeentes en is lange tijd begeleider geweest van een gemengd koor. In het dagelijks leven is Van Heemst docent Frans. Daarnaast is hij in 2017 begonnen aan de bachelorstudie Beiaard aan de beiaardschool te Amersfoort en het Utrechts conservatorium (HKU). Hij speelt regelmatig op diverse carillons en verheugt zich er zeer op tijdens het Van Eyck-festival het Heusdense carillon te kunnen bespelen.


Joost van Balkom | stadsbeiaardier ‘s-Hertogenbosch
zaterdag 27 oktober | 15:00-15:45 uur | Stadhuistoren

Joost van Balkom heeft klarinet gestudeerd bij Piet Jeegers aan het Brabants Conservatorium en haalde het B-diploma. Daarna heeft hij zijn opleiding tot beiaardier gevolgd in Douai (Frankrijk) aan l’école Française de Carillon bij Jacques Lannoy en behaalde het diplôme supèrieur. Vervolgens studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag compositie bij Louis Andriessen en sloot dit af met het getuigschrift Hoger Beroeps Onderwijs. Hij schreef composities voor kamermuziek, symfonie- en kamerorkest, intermediaire projecten: uncle Joe’s AUG, opening concertzaal Tilburg. Hij kreeg een eervolle vermelding bij het Flutonicon compositie concours voor zijn compositie Trine. Joost van Balkom bespeelt elke week de beiaarden van ‘s-Hertogenbosch.


Peter Bremer | stadsbeiaardier Heusden
zondag 28 oktober | 14:00-14:45 uur | Stadhuistoren

Peter Bremer is fulltime werkzaam als beiaardier. Hij is de vaste bespeler van de beiaarden in de plaatsen Brielle, Vught, Valkenswaard, Son, Haastrecht, Zeist, Culemborg en natuurlijk Heusden. Hij studeerde bij Leen ’t Hart en Peter Bakker aan de Nederlandse Beiaardschool en behaalde het diploma uitvoerend musicus van dit instituut in 1984. Hij gaf een groot aantal gastconcerten in Europa en de Verenigde Staten en werkte mee aan radio-, TV- en CD opnamen. In maart 2005 verscheen een CD waarop hij het carillon van Brielle bespeelt. In 1986 studeerde hij af aan het instituut voor Muziekwetenschap van de Rijksuniversiteit Utrecht. Vervolgens was hij tot 1989 aan deze vakgroep verbonden als medewerker en deed hij onderzoek naar 18de eeuwse Nederlandse klavierkamermuziek. Peter Bremer was in de periode 1992-2016 verbonden aan de Technische Universiteit Twente als docent beiaard.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.